Több mint ezer gyerek a Főnix Kupán

2017. 02. 02. (csütörtök) 12.28

A Bp. Honvéd - Mezőkövesd fiú meccsel pénteken 13.30-tól elrajtol hazánk egyik legnagyobb utánpótlás kézilabda tornája, a jubileumi X.Főnix Kupa melyet először 2008-ban rendeztünk meg.

Idén 43 sportszervezet 77 csapata vesz részt a tornán, 4-4 leány és fiú korosztályban. A legfiatalabbak 2007-es, míg a legidősebbek 2002-es születésűek. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola mind a nyolc kategóriában indít csapatot. Több mint ezer gyerek lép pályára hétvégén (497 leány és 550 fiú), nyolc cívisvárosi helyszínen összesen 199 meccset rendeznek. Örömteli, hogy városunk – Budapest után – a legtöbb szabvány méretű kézilabda pályával rendelkezik (12).

A ma délelőtti sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta:

,,Debrecen számára a kézilabda nagyon fontos sportág, egy identitást adó erő, ami meghatározó kell, hogy legyen a következő évtizedekben is. Különösen fontos ez abban az esetben, ha gyerekekről beszélünk. A Főnix Kupa kapcsán a számok önmagukért beszélnek, hiszen 43 sportszervezet csapatai lépnek pályára, közel 200 meccsen."

Makray Balázs, a Debreceni Sportcentrum Kft. stratégiai és sportszakmai igazgatója kiemelte:

,,Az utánpótlás nevelés az egyik legfontosabb feladatunk. Szinte minden szakosztályunkban van egy-egy olyan éves rendezvény, amely a szokásos versenyrendszer mellett kiemelt jelentőséggel bír. A Főnix Kupát komolyan veszik az egész országban, és örülök neki, hogy idén a megyei szövetség társrendezőként segít a szervezésben."  

Olyan neves egyesületek kézisei is versenyeznek városunkban, mint a Hódmezővásárhely, a Pick Szeged, a Kozármisleny vagy a Békéscsaba, míg megyénkből Hajdúnánásról és Balmazújvárosból is érkeznek gyerekek a tornára.

Az elmúlt közel egy évtizedben több olyan játékos is pályára lépett a Főnix Kupán, akik azóta már akár a klubcsapatukban vagy a válogatottban is meghatározó szerepet töltenek be.

A nemrég befejeződött franciaországi világbajnokságon a mieink egyik legjobbja volt a tornán a Tatabánya játékosa, a 6 és 16 éves kora között a Debreceni Sportiskola színeiben szereplő Juhász Ádám.

A Főnix Kupán szerepelt pl. a DVSC-TVP felnőtt csapatának jelenlegi beállósa Tóvizi Petra, és irányítója Marincsák Nikolett.

Helyszínek: Főnix Csarnok, Hódos Imre Rendezvénycsarnok, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, DVSC UP Monostorpályi úti csarnok, Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Gizella utcai Sportcsarnok, Beregszászi Pál Szakközépiskola UNOK

A mérkőzésekre a belépés ingyenes, az ünnepélyes eredményhirdetést vasárnap 16.30-tól a Főnix Csarnokban tartjuk.Cikk nyomtatása